Blauw-grijze rassen

 

 Blauwe rus:

Uiterlijk

Het lichaam van een blauwe Rus heeft een gespierde maar elegante bouw, de poten zijn lang en hebben een fijne botstructuur, de voeten zijn klein en ovaal, hun staart mag niet te breed zijn aan de basis, de ogen zijn amandelvormig en bij de geboorte zijn ze meestal blauw en het duurt een tijdje eer ze hun felgroene kleur krijgen.

Hij valt op door zijn bijzondere zachte huid, zijn felgroene ogen en zijn elegantie.

Karakter

Het karakter van de Blauwe Rus is zeker uniek te noemen. Het is een kat die een evenwichtige indruk en elegantie uitstraalt, en erg gehecht is aan zijn baas.

Ondanks het feit dat ze soms heel speels kunnen zijn en dit tot op hoge leeftijd blijven, zijn ze overwegend rustig van aard. Het zijn lieve aanhankelijke katten.

Blauwe Russen houden van comfort en kunnen urenlang op een plaats blijven liggen, bij voorkeur de schoot van een van de gezinsleden. Het is een kat die weinig eisen stelt aan de omvang van zijn leefomgeving, en is daarom uitermate geschikt voor op een flat. Het is wel een kat die gerespecteerd wil worden

Ten opzichte van mensen die ze niet kennen, zijn Blauwe Russen niet erg toeschietelijk. Daarom kan hij voor een buitenstaander wat schuw overkomen. Doorgaans trekken ze zich terug als er bezoek is en waarderen ze het niet als ze door onbekenden worden geaaid of opgetild. Ze zullen dan echter zelden hun klauwen uitslaan. Ze kunnen het over het algemeen goed vinden met andere katten en met honden. Het stemgeluid van de Rus is prettig en zacht, zelfs krolse poezen verheffen nauwelijks hun stem.

 Britse korthaar:

Uiterlijk

Niet alleen door de kwaliteit van de vacht onderscheidt de Britse Korthaar zich van de gewone kortharige huiskatten, maar voornamelijk ook door lichaamsbouw, die enige overeenkomsten vertoont met de bouw van de Perzische kat. Ze hebben een brede borstkas en een korte gespierde rug en de bouw is in alle opzichten gedrongen. De poten zijn kort en recht, met ronde, stevige voetjes.

De kop oogt zeer massief. De kop is rond, met volle wangen en een brede schedel en staat geplaatst op een korte en dikke, gespierde nek. De kin is stevig en goed ontwikkeld. Volwassen katers hebben een massievere kop dan poezen en vertonen de zogenaamde katerwagen.

De ogen zijn groot en rond en kunnen verschillende kleuren hebben, afhankelijk van de vachtkleur.

De oren zijn klein, kort en breed aan de basis, staan ver uit elkaar. De dikke staart is kort tot gemiddeld van lengte en heeft een afgeronde punt.

Karakter

Britse Kortharen hebben een gelijkmatig en aangenaam humeur. Ze zijn zeer verdraagzaam en vriendelijk, en ze hebben een groot aanpassingsvermogen

Soms liggen ze uren ergens te slapen, maar ze houden er ook van om geknuffeld te worden, en veel contact met de huisgenoten stellen ze zeker op prijs. Katten van dit ras gaan doorgaans goed om met soortgenoten, en de omgang met honden is ook erg goed te noemen. Aangezien ze goedmoedig en stabiel zijn, kunnen de meesten het prima vinden met kinderen.